zaterdag 15 juli 2017

Tegen de stroom in

 
Wauw, met een krachtige zwier gooide hij zich hoog de lucht in! Er zat ook eigenlijk niets anders op. Nee, er bestond waarschijnlijk geen enkele manier waarop hij anders bij die razende waterval omhoog zou kunnen komen. Hij had het er zwaar mee. Dat wel. Een makkie was het zeker niet. Maar het lukte hem wel! Uiteindelijk was hij wel daar waar hij graag wilde zijn!
 
Namelijk weer een stukje dichterbij de plek vanwaar hij oorspronkelijk weg kwam. Want dat was zijn doel. Wat hij onderweg ook tegenkwam. Bijvoorbeeld een gevaarlijke botsing met een rots, wat hem wel vaker dan eens was overkomen. Of een onplezierige ontmoeting met een soortgenoot, die juist precies de andere kant opging. En dan die watervalletjes hè. Hij kwam ze tegen in alle soorten en maten. Maar altijd weer was het een heel gevecht.

Ja, het was nogal een weg om te gaan, deze die hij ging, zo recht tegen de stroom in. Het zou zoveel gemakkelijker zijn geweest als hij met het water mee kon zwemmen. Als de rivier gewoon zijn vriend was geweest en niet zijn vijand. Als hij niet constant zo op hoefde te letten en alert hoefde te zijn. Ja, dat klonk hem werkelijk waar als een heerlijk iets in de oren.

Maar geen van die gemakken zouden hem ook maar een klein stukje dichterbij brengen. Dichterbij de plek die hij continu en onophoudelijk voor ogen hield. De plek waar hij jaren geleden was ontstaan. De plek die hij daarna, waar hij ook was gegaan en wat hij ook had gedaan, nooit was vergeten. De enige plek waar al zijn hartsverlangens vervuld zouden worden, dit wist hij heel zeker! En daarom zette hij door en was het simpelweg onmogelijk voor hem om te stoppen...

Ik vind het verhaal van de zalm (en de terugkeer naar zijn oorsprong) zo geweldig mooi! En toen we in Schotland de kans kregen om deze diertjes in actie te zien wilde ik dat natuurlijk dolgraag beleven! Ze doen me denken aan mezelf. Aan onszelf, vooral wanneer ik ook van anderen hoor hoe pittig deze reis op de smalle weg soms is of kan zijn. Na vaak een lange moeilijke tocht komt de zalm (uit)eindelijk in zachtaardig en vreedzaam gebied aan. Precies daar waar hij dan hoort te zijn. Thuis<3!

4 opmerkingen:

  1. Nog nooit in het echt gezien, maar prachtig. En wat een gelijkenis zit hier in verborgen met ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé, dank je wel. Ook voor het mooie filmpje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks voor jullie reacties! Erg leuk om te lezen:)!

    BeantwoordenVerwijderen