maandag 1 februari 2016

~Vechten voor je huwelijk~

Kijk. En raak niet uitgekeken. Kijk intens. Kijk aandachtig. Of kijk gewoon eens wat langer voor de verandering. Onderzoek en ontdek mooiigheden die je niet eerder zijn opgevallen. Sla gade en zie dat waar je eerder ook zo van kon genieten.

Luister. En hoor echt wat hij of zij te vertellen heeft. Luister ingespannen. Luister oprecht. Luister niet vluchtig. Luister niet half. Maar luister eens meer dan je anders misschien altijd doet. Ga ervoor zitten en neem de tijd. Leef mee en toon interesse.

Praat. En zeg wat er op je hart ligt. Praat over dat wat je fijn vindt. Praat over dat wat je dwars zit. Deel geheimen, worstelingen, waardevolle herinneringen, oud zeer en toekomstdromen. Verwoord wat je voelt. Spreek uit wat je denkt. En vertel wat je doet.

Vergeef. Wanneer vergeving wordt gevraagd. Maar vergeef ook daar waar vergeving nodig is. Vergeten gaat niet altijd. Vergeven kan wel altijd. Al kost dat soms een boel tranen en enorm veel moeite. Laat los. Vertrouw opnieuw. En blijf niet in het verleden leven.

Vecht. Voor jullie. Voor dat mooie wat jullie eens hadden. Voor dat kostbare wat er is. En voor dat heerlijke wat er nog komen gaat. Een vechter zal onenigheden verslaan. Een vechter zal moeilijkheden overwinnen. Dus vecht, alsof jullie ervan afhangen.

Bid. Om kracht. Om wijsheid. Om hulp. En erken de rol die God wil en kan spelen in jullie huwelijk. Nodig Hem uit. En betrek Hem. In alles. Want Hij kan het verschil maken dat jullie misschien zo nodig hebben. En Hij kan dat doen wat jullie zelf niet voor elkaar krijgen.

Heb lief. In voor- en in tegenspoed. Onvoorwaardelijk. En laat dat zien. Laat dat horen. Laat dat voelen. Met een glimlach. Met een woord. Met een aanraking.

Wees trouw. In goede en in slechte tijden. Of kies opnieuw voor trouw wanneer je voorheen trouweloos bent geweest. Want trouw is absoluut van liefdesbelang.
 
En houd vol. In vreugde en in verdriet. Volhard. En geniet van de band die daaruit voort zal vloeien. Geniet van de diepe verbondenheid die daaruit zal ontstaan.

En voorkom. Misschien of hopelijk. Een hoop verdriet. En twee, nee, zelfs drie, gebroken harten.

Two are better than one; because they have a good reward for their labour. For if they fall, the one will lift up his fellow: but woe to him that is alone when he falleth; for he hath not another to help him up. Again, if two lie together, then they have heat: but how can one be warm alone? And if one prevail against him, two shall withstand him; and a three-fold cord is not quickly broken.
Ecclesiastes 4:9-12

Een stukje

3 opmerkingen:

  1. Mooi stukje. Prediker 4: 9-12 was de trouwtekst van onze jongste dochter die vorig jaar getrouwd is. Ik mocht die tekst voorlezen in de kerk.

    BeantwoordenVerwijderen