woensdag 20 januari 2016

~De binnenkant overtreft de buitenkant~

Een mooi huis om in te wonen is fijn. Maar nog fijner is het wanneer je daarin warmte en gezelligheid vindt. Een hippe auto is tof. Maar nog toffer is het wanneer je hierin veilig van plek tot plek reist. Een goed betaalde baan is leuk. Maar nog leuker is het wanneer je daarin veel plezier hebt.

Een man of vrouw is kostbaar. Maar nog kostbaarder is het wanneer dit huwelijk vol is van liefde en trouw. Een vriend of vriendin is gezellig. Maar nog gezelliger is het wanneer je in deze vriendschap eerlijkheid en bemoediging vindt. Een familie is prettig. Maar nog prettiger is het wanneer deze familieleden mekaar nemen zoals ze zijn en allemaal het beste met mekaar voor hebben.

Gezelligheid. Warmte. Plezier. Liefde. Eerlijkheid. Acceptatie. Allemaal dingen die we niet kunnen kopen. En toch allemaal dingen die we ontzettend hard nodig hebben. Om optimaal van dit leven te kunnen genieten. Om van echte vreugde te kunnen proeven. Om gewoon gelukkig te kunnen zijn.

Maar zien we dat? Beseffen wij ons dat genoeg? Of doen wij soms alsof het materiële er meer toedoet? Leven wij soms misschien zo alsof de 'buitenkant' belangrijker is dan de 'binnenkant'?

We weten allemaal dat een blinkende gootsteen niet meteen ook een schone afvoer betekent. En zo belooft een fraai uiterlijk niet per se ook een aantrekkelijk innerlijk. Want het zichtbare komt nu eenmaal niet altijd overeen met het onzichtbare. Maar weten we ook dat juist dat wat we niet 'zien', juist dat hetgeen is wat meestal echte, diepe en blijvende waarde heeft?

Nee, dingen willen is niet erg. Dingen hebben ook niet. Maar deze dingen vervolgens een juiste plek geven is misschien belangrijker dan we tot nu toe altijd hebben gedacht?

Het leven dat we hebben gekregen is heerlijk en mooi. Maar nog veel heerlijker en mooier wordt het wanneer we gaan zien en gaan beleven welke zaken er het meest toe doen.

Wat staat er bovenaan jouw lijstje?

Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.
Mattheüs 6:19-21

Een stukje

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen