donderdag 26 november 2015

~Het verdriet én de vreugde van het verlangen naar perfectie~

Jij bent niet perfect. Ik ben niet perfect. De levens die wij leven zijn niet perfect. De wereld waarin wij leven is niet perfect. Elk huisje heeft z'n kruisje. Elk hart kent zijn smart. En ga zo nog maar eventjes door.

Eigenlijk is het best wel verdrietig. Niets of niemand van ons is perfect. Wie je ook bent of wat je ook doet. Waar je ook gaat of waar je ook staat. Niets of niemand is perfect. En dat is best wel naar.

Perfect is een woord. Best een chique woord trouwens. En we kennen de gewoonte hem nog wel eens te gebruiken. Zo nu en dan. Het liefst regelmatig. Omdat het zo mooi klinkt denk ik. En omdat de inhoud ervan ons zo verschrikkelijk aanspreekt. Maar is het een realistisch woord? In deze zondige wereld? In deze gebroken wereld? In deze harde realiteit waarin simpelweg geen perfectie bestaat?

Ja, ik geef toe; soms lijkt iets perfect. Maar wanneer we dieper graven, intensiever wroeten en we langzaam aan, laag voor laag, alles blootleggen zullen we altijd weer iets tegenkomen dat niet perfect is. En dat vinden wij helemaal niet leuk. Want wij dromen van perfectie. Wij hunkeren naar perfectie. Wij willen perfectie!

En dat is helemaal niet raar.

Want wij zijn immers gemaakt om een leven te leiden dat omringt is door perfectie. Wist je dat? Wij zijn ontworpen voor een leven zonder imperfecties. Zonder mensen die ons teleurstellen of pijn doen. Zonder omstandigheden die ons deprimeren of kapot willen maken. Zonder ellende en tegenspoed. Zonder fouten en mislukkingen. Zonder tranen en verdriet. Zonder ziekte en dood.

Maar dat leven is niet hier. Daar zijn we als het goed is inmiddels al wel achter gekomen. Waarschijnlijk op een zure manier. Of op een pijnlijke manier. Elke dag weer worden we eraan herinnerd; dat perfecte leven is niet hier.

Maar wees niet getreurd. Verlangen naar perfectie is namelijk niet hopeloos. En niet zinloos. Want dat perfecte leven is wel daar! Voor iedereen die in Hem gelooft. Voor iedereen die Hem zoekt en vindt. Voor iedereen die Hem kent.

En ja, als het goed is duurt het nog even voordat we daar zullen zijn maar tot die tijd mogen we in Zijn aanwezigheid al wel een beetje proeven van de perfectie die daar op ons wacht. Mogen we door Zijn eigenschappen al wel een beetje ervaren hoe voortreffelijk het daar zal zijn. En mogen we van Zijn Woord leren dat we het hier, ondanks alle voorbijvliegende imperfecties, samen met Hem ook best wel heel prima nog even zullen redden.

Niet dat ik het al verkregen heb of al volmaakt ben, maar ik jaag ernaar om het ook te grijpen. Daartoe ben ik ook door Christus Jezus gegrepen.
Filippenzen 3:12

Een stukje

2 opmerkingen: