maandag 30 november 2015

~Alles willen weten leidt tot twijfelen aan Gods bestaan~

Wij zijn mensen en wij houden van weten! Van wetenschap, gegevens en informatie. Van ontraadselen, doorgronden en vaststellen. Van ontvouwen, oplossen en verklaren. We begrijpen graag alles. We doorzien graag alles. We weten gewoon graag alles. En dat zal vast overal en nergens mee te maken hebben want willen weten loopt nu eenmaal als een rode draad door ons leergierige leven heen...

We horen en luisteren. We kijken en zien. We zoeken en vinden. We verkennen en ontdekken. We worstelen en vechten. We doen en maken mee.

En zo denken we, na alle nodige kennis en ervaring te hebben opgedaan, uiteindelijk vaak te weten wat juist is, wat goed is en wat het beste is. En wat waar is, wat echt is en wat werkelijk is. We denken te weten wat kan en wat niet kan. Wat mogelijk is en onmogelijk. Wat normaal is en vreemd. Wat acceptabel is en ontoelaatbaar. Maar ook wat moet en wat mag. Wat hoort en wat niet hoort. Enzovoort. Enzovoort.

Ja, wij weten het wel. Vaak in ieder geval. Want wij hebben gezien en gehoord. Wij hebben geroken en geproefd. En wij hebben gevoeld. En daardoor denken wij vaak te weten dat wij het wel weten.

Ik zeg vaak, omdat er heel af en toe momenten voorbijkomen waarop wij geïrriteerd raken. En soms zelfs gefrustreerd raken. Het zijn momenten waarop we geen steek verder komen; hoe flink we ook ons best doen. Momenten waarop we niet vooruitkomen; hoe hard we ook proberen. Momenten waarop we niet weten. En ook niet krijgen te weten. Nooit niet. Simpelweg omdat we te maken hebben met iets dat ons petje te boven gaat.

En het is juist vaak op deze teleurstellende momenten dat wij gaan twijfelen. Aan Gods bestaan.

Want hoe kan dit? En hoe is dat mogelijk? Als God bestaat. Want als God bestaat zou Hij toch dit doen of toch dat? Als God bestaat zou Hij toch niet dit laten gebeuren en dat? Als God bestaat zou onze wereld er nu toch heel anders uitzien?

En terwijl wij ons deze dingen afvragen twijfelen wij. En ook wanneer wij op allerlei mogelijke manieren toch antwoorden proberen te vinden twijfelen wij. En vooral wanneer wij geen antwoorden krijgen twijfelen wij. En terwijl wij twijfelen aan Gods bestaan vergeten we stil te staan bij het feit dat wij mensen zijn die slechts menselijk denken, menselijk redeneren, menselijk onderscheiden en daardoor ook slechts menselijk weten...

Nee, weten is niet erg. Weten is vaak fijn en handig. Boeiend en vermakelijk ook. En weten is zo nu en dan zelfs van belang. Maar laten we samen met het weten nooit die allerbelangrijkste wijsheid verwaarlozen. Namelijk dat wij mens zijn en Hij God is. Dat Zijn weten dus altijd omvangrijker is en veel dieper gaat dan die van ons. En dat juist dat de reden is waarom wij gewoonweg niet alles kunnen ontrafelen en weten.

Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de Heere. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.
Jesaja 55:8&9

Een stukje

Zie ook:
~Niet alles weten maakt gelukkig~

3 opmerkingen:

  1. Terwijl ik je stukje las kwam die tekst in mijn hoofd die je onderaan ook benoemt.
    Die tekst is zo geruststellend voor dit moment.

    BeantwoordenVerwijderen