dinsdag 24 maart 2015

~Eerlijkheid~

Laten we eerlijk zijn; niet iedereen is eerlijk. Er zijn mensen die het nooit hebben geleerd om eerlijk te zijn. En er zijn mensen die daardoor niet goed weten hoe ze het roer om moeten gooien. Maar er zijn ook mensen die liever niet eerlijk zijn en er daarom heel bewust voor kiezen om oneerlijk te zijn. In ieder geval zijn er genoeg mensen die nog niet hebben ontdekt hoe krachtig eerlijkheid kan zijn. Want eerlijkheid is sterk. Veel sterker dan zijn antoniem.

Het is bijvoorbeeld in staat om gebroken relaties te lijmen. Het is in staat uiteengedreven harten weer tot mekaar te brengen. Het is in staat geliefden nog dieper met elkaar te verbinden. En vriendschappen nog mooier en duurzamer te maken. Maar ook is eerlijkheid in staat om bijvoorbeeld emotionele pijn te genezen en jou de weg terug naar jezelf te laten vinden.

Ons woordenboek is ook bekend met het woord 'eerlijkheid':
Niets dan de waarheid.

En dat betekent dat het de eerlijke is die is te vertrouwen. Dat het de eerlijke is op wie je kunt bouwen. Want het is de eerlijke die jou de feiten verteld wanneer je daar naar vraagt. Het is de eerlijke die niet liegt, bedriegt en misleidt. Het is de eerlijke die trouw is. Openhartig. En rechtvaardig.

Het is de oneerlijke die gezamenlijk zijn weg gaat met leugens. Maar het is de eerlijke die, dag in dag uit, hand in hand gaat met de waarheid.

Daar waar leugens voor wrijving zorgen. Voor onrust en spanning. Omdat geheimen angstvallig worden verzwegen. Omdat krampachtig wordt vastgehouden aan onwaarheid en voor-de-gek-houderij. Daar zorgt waarheid voor verlichting en rust. En voor een nieuw begin. Eerlijkheid is naar mijn mening dus veel fijner, mooier & leuker!

Ook het Woord van God wil ons iets vertellen over eerlijkheid.

Wie gerechtigheid en goedertierenheid najaagt, vindt het leven, rechtvaardigheid en eer.  
Spreuken 21:21

Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet.
1 Johannes 1:6

Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Mattheus 5:6

En waar het zaad in de goede aarde valt, dat zijn zij die het Woord horen, het in een oprecht en goed hart vasthouden, en in volharding vruchten voortbrengen.
Lukas 8:15

Wanneer je gelooft dat de Bijbel ongetwijfeld eerlijk is dan is deze bijzondere eigenschap, waar je elke dag opnieuw voor kunt kiezen, het ontzettend waard om na te jagen. Je krijgt er namelijk enorm veel voor terug!

Desondanks blijft eerlijkheid soms een hele opgave. Er kan immers geschokt, verontwaardigd of verdrietig worden gereageerd wanneer je besluit om eerlijk te zijn. Door een ander of misschien zelfs door jezelf. De waarheid is namelijk soms best pittig. Hard. Of heel treurig. En daarom kun je uit gemakzucht weer heel snel willen kiezen voor oneerlijkheid.

Maar toch, ondanks de lef en de durf die je nodig zult hebben, en ondanks de pijn die het kan veroorzaken, zal de waarheid opluchting met zich mee brengen. En ook troost. En uiteindelijk vreugde. Vrijheid. En een hoop tevredenheid. Omdat eerlijkheid nu eenmaal de beste keuze is.

Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.
1 Johannes 2:6

Een stukje

1 opmerking:

  1. Mooi thema. Ik was ooit erg oneerlijk. Maar als je God leert kennen is daar geen plaats meer voor.

    BeantwoordenVerwijderen